Tapas – hvad er det?

Tapas – hvad er det?

Tapas betyder ”låg” på spansk.

 

Hvad er tapas? Hvor stammer tapas fra? Hvordan ser tapas ud? Hvordan kan jeg lave tapas? Hvor finder jeg opskrifterne?

 I virkeligheden er tapas blot små retter, der sammen bliver til et måltid. I Nordspanien vil du kunne støde på ordet pintxos – det er det samme.

Hos Casa Jada kan vi sagtens finde på at fortolke originale spanske opskrifter, men vi bestræber os på at præsentere de små og delikate tapas retter med de spanske opskrifter. Ellers risikerer vi at udvande begrebet tapas, for blot at kalde en lille ret for tapas – det ønsker vi ikke.

Så de retter du møder på vores hjemmeside under ”spansk tapas” er opskrifter vi har fundet allesteds i gamle bøger, fået af spanierne på de spanske restauranter eller fået serveret i Spanien for efterfølgende at finde den spanske opskrift.

Det er en spændende rejse at begive sig ud i Tapas verdenen, men du finder hurtigt ud af, at den spanske tapas er enkelt tilberedt, men med masser af smag – fordi tapas ikke blot er tapas – men fuld af umami og dybde, og som bringer dig lige lukt tilbage til den spanske sol, den spanske stemning og den spanske familiære glæde.

Alle vores retter er naturligvis afbilledet sammen med vores spanske keramik, som er farverig keramik – keramik som man bliver glad af.

    

Hvor stammer tapas fra? Historien bag tapas.

Der er flere forskellige fortællinger om, hvor begrebet tapas stammer fra.

Vi skal helt tilbage til 1200-tallet, når vi går på opdagelse af tapas-begrebet.

Dengang drak man en del mere vin end i dag, idet det var rigtig svært at skaffe rent vand. Derfor drak man ikke rent vand, men blandede det med vin eller drak vinen alene. Det afstedkom naturligvis ofte at man blev beruset – især hvis man drak på tom mave.

Èn af fortællingerne er, at den spanske konge Alfonso X (1221 – 1284), også kaldt ”den vise”, under en sygdom fik et lægeligt som om at spise mange små retter med lidt vin til.

Da han igen blev rask, indførte han en regel/en befaling om, at alle tavernaer havde pligt til, og uden beregning, at vin altid skulle serveres med en lille smule mad til; det var godt for maven.

En anden fortælling er, at det samtidigt også sikrede de hårdtarbejdende mænd, at de fik mad i løbet af dagen, i stedet for at arbejde på tom mave.

Når vinen blev serveret, blev den således serveret med et låg (tapas) af skinke, ost eller brød oven på kanden.

Dengang drak man en del sherry, som er en sød vin. Den tiltrak en del fluer og andre insekter, så for at undgå dette og samtidig gøre serveringen mere elegant, serveredes småretterne som et låg.

Endelig er vi stødt på en fortælling om, at en sidegevinst ved denne form for servering var for daværende, at man kunne afsløre folks tro. Ville man ikke spise svinekødet, var man ikke kristen, hvilket var et temmelig betydningsfuldt signal, idet hele samfundet dengang var præget af at jøder og arabere blev forfulgt.

Så de første tapas bestod altså af skinke, ost, pølser og brød.

Igennem årene er det blevet udviklet til langt mere sofistikeret madlavning, men skinke, ost, pølse og brød er altså bevaret og findes stadig som en fast bestanddel af tapas – heldigvis.

 

Hvad er tapas så, når vi taler om selve maden?

Der findes mange forskellige slags tapas.

De helt enkle tapas:

  • Snacks som saltede mandler, dadler, chips, nødder og meget mere.
  • Alle former for oste – men hold dig med stor fordel og autensitet, til oste fra de spanske regioner: Manchego, friskoste, Iberico ost eller Cabrales Blåskimmel.
  • Skinker: Serrano- eller Iberico-skinke.
  • Pølser, enten lufttørrede eller friske pølser, bedst kendt er Chorizo, Morcilla, Chistorra og fuet. En frisk, blød og helt uundgåelig er Sobrasada!
  • Alle former for konserves: Oliven, semidried tomatoes, asparges, muslinger, ansjoser, artiskokker, peberfrugt mv.
  • Der findes et hav af muligheder, når vi taler frisk frugt. Vi kommer dog ikke udenom appelsin, citron, avocado og ikke mindst mango.

 

De tilberedte tapas, der kræver mere tid og kærlighed, men som er uovertrufne til et tapas-bord:

  • Brød i alle former – godt kendt er tomatbrødet og tærterne, men også små brød (pinchos), langtidshævede brød mv.
  • Alle former for salat. I spanien bruger man ofte en helt enkelt salat og serverer den med balsamicodressing.
  • Marinerede retter: Rejer, svampe, frugt og meget mere.
  • Pande- og friturestegninger i alle afskygninger med fisk, kød, kartofler mv.
  • Gryderetter – lækkert og ofte som simremad med masser af smag og umami.
  • Supper – kolde som varme. Spanierne elsker supper i alle afskygninger.

 

I dag mødet vi utallige  spanske tapas-retter på vores rejser til Spanien. Hver lille taverna har sine egne specialiteter og de nærer stor stolthed over deres egne udviklede tapasspecialiteter. De er sågar begyndt at udfordre hinanden ved at lave tapaskonkurrencer tapasbarerne imellem.

Prøv at gå på opdagelse i de små tavernaer i sidegaderne og oplev forskellen på ”turist-tapas” og ægte spansk tapas, som spanierne helst vil have dem. Forskellen er at smage!

Tapas handler ikke bare om mad – det er blevet til en livsstil. Den går egentlig rigtig godt hånd i hanke med den danske livsstil, når vi taler om at hygge os. Når danskerne hygger, spiser vi som regel. Spanierne bruger også tapas som en undskyldning for at mødes og hygge sig sammen – og det er de faktisk rigtig gode til!

Det er ikke ualmindeligt, at man lige mødes kort med vennerne på den lokale tapasbar på vej hjem fra arbejdet. Alle deltager i snakkene og lytter til dagens fortællinger – her deles både glæder og sorger.

Er sulten lidt større, bliver du ledt ind i “el comedor”, hvor du sidder ved et pænt dækket bord. Her finder du også ofte tapas på menukortet. Men pas på – portionerne er ofte lidt større og kan sagtens deles.

Tapas er en kultur, som skal leves og opleves!

Det gode ved de små retter er, at man kan deles om retterne. Det er ganske naturligt i Spanien. Man får hver sin tallerken og tager selv maden over på sin tallerken. Det er ægte spansk (og dansk) hygge.

På denne hjemmeside kan du gå på opdagelse i vores opskrifter. Siden med opskrifter bliver løbende opdateret, efterhånden som vi får lavet mere og mere tapas, anrettet på vores smukke spanske keramik. Det hele går op i en højere enhed, når maden og farverig keramik mødes.

Tilbage til blog