Ekstra Jomfru Olivenolie

Ekstra Jomfru Olivenolie

Ekstra Jomfru Olivenolie hos Casa Jada

Spanien er verdens største producent af olivenolie, og der produceres over 1,3 millioner liter spansk olivenolie årligt. I Andalusien, hvor 70% af den spanske olivenproduktion foregår, er der olivensæson i efterårs- og vinterperioderne, når olien produceres.

 

Vi ved, at Fønikerne, Romerne og Araberne brugte olivenolien langt tilbage i tiden, og specielt fra provinserne Córdoba, Sevilla og Jaen i den andalusiske region i Spanien. Derved opstod kendskabet og interessen for områderne der i dag er kendt for kvaliteten af oliventræerne.

Casa Jadas Ekstra Jomfru Olivenolie stammer fra ”Finca Las Arenosas” i Montemayor – Córdoba-regionen. Finca Las Arenosas har produceret denne fremragende olie siden 1985.

Stedet har en lang tradition for produktion af olivenolie og de værner om deres hundredårige oliventræer i sorterne Picual og Arbequina. Deres exceptionelle høje kvalitet har kategoriseret denne Ekstra Jomfru Olivenolie som ”Quality Extra Virgin Oliveoil”.

Professionalisme og den helt rigtige pleje i forhold til, hvordan oliventræerne passes på, den rigtig behandling af olien og de raffinerede metoder i processen fra frugt til Ekstra Jomfru Olivenolie gør denne Ekstra Jomfru Olivenolie til en helt ekstraordinær smagsoplevelse.

Kvaliteten på den Ekstra Jomfru Olivenolie understreges ved at have en surhedsgrad under 0,4 %, som samtidigt garanterer dens fantastiske kvalitet og de fremragende jomfruelige egenskaber hvad angår smag, duft, tekstur og farve.

 

Produktionsprocessen:

Las Arenosas Ekstra Jomfru-olivenolie er af højeste kvalitet. Det udvindes kun ved mekaniske processer, hvilket gør, at olivenolien koldpresses ved maksimalt 26-27 grader.

Der anvendes avanceret teknologi, for at fremme miljøet og en bæredygtig udvikling og stadig bevare de traditionelle metoder.

Selvom vores Ekstra Jomfru Olivenolive ikke er økologisk, er den fortsat fremstillet i respekt og balance for miljøet, i overensstemmelse med principperne for bæredygtig udvikling.

Selve produktionsprocessen af Ekstra Jomfru Olivenolie begynder med “del vuelo”. Det er selve høsten af oliven. Høsten foregår først når frugten er præcist modnet som den skal være. Det foregår nænsomt, så man undgår at olivenfrugterne falder på jorden og bliver beskadiget. Det er med til at sikre den exceptionelt høje kvalitet.

I løbet af de næste 24 timer, skal alle frugter være vasket og malet til Ekstra Jomfru Olivenolie.

Lidt karikeret kan man sige, at den første proces, hvor man presser oliven til Ekstra Jomfru Olivenolie, er lidt som at presse den første juice fra appelsinen.

Selve olivenpastaen føres ned i en blender i en horisontal centrifuge, hvor olien og restproduktet (alpeorujo) adskilles. Herved har man det første lækre råprodukt, som skal gennemgå en rengøringsproces ved helt lave temperaturer før den kan sælges som koldpresset Ekstra Jomfru Olivenolie.

Det sker ved at olien føres ind i en vertikal centrifuge, hvor den renses ved lave temperaturer. Herefter er den Ekstra Jomfru Olivenolie klar til kvalitetsklassificeringen.

Efter rensning og kvalitetsklassificering, bliver olien opbevaret i specielle tanke i en kælder og ved de helt optimale temperaturer. Herefter er den Ekstra Jomfru Olivenolie klar til at blive pakket til distribution.

 

Opbevaring af Ekstra Jomfru Olivenolie:

Det der gør en olie harsk, er ilt og lys. Den bedste opbevaring er derfor køligt, mørkt og tørt.

Har du din olivenolie stående fremme til madlavningen, kan vi varmt anbefale vores olieflaske, som du finder HER

 

Olivensorterne:

Picual:

Olivensorten Picual giver en udpræget frugtagtig olie, som i duft og smag kan minde om tørrede figner og ferskner. Den er særlig velegnet til at give et strejf af raffinement til retter med frugt og søde retter, og den passer perfekt sammen med tyndt skårne citrusfrugter, timian, kanel og i det søde køkken.

Arbequina:

Olivensorten Arbequina giver en lys gylden til grønlig oliven med en let bitter smag. Frugten er meget aromatisk, lille og symmetrisk. Den har typisk en duft der man minde om modne artiskokker og har en let friskhed. Den er særlig god til marinerede retter og grønne salater. Samtidig komplimenterer den også smagen i Aioli og mayonnaise.

 

Derfor har Casa Jada Ekstra Jomfru Olivenolie fra Las Arenosas.

Det kan være svært at finde en rigtig god kvalitet når det gælder Ekstra Jomfru Olivenolie. I Danmark har vi endnu ikke tradition for at bruge olivenolie til hvad som helst, som man gør i Spanien. Nok mest på grund af den karakteristiske smag, som ikke umiddelbart hører til i det danske køkken.

Men så snart vi har fat i hvidløg, citroner, laurbær, timian og andre lækre krydderier, fremhæves smagen i alle ingredienser, når det understøttes af Ekstra Jomfru Olivenolie.

Hos Casa Jada synes vi selv, at vi har fundet den helt rigtige og mest autentiske smag ved Ekstra Jomfru Olivenolie.

Vi blev introduceret for den Ekstra Jomfru Olivenolie under besøget på fabrikken Artesaná León, hvor vi får fremstillet den flotte spanske keramik. Og vi må nok sige, at vi faldt for smagen ved første mundfuld. Det var ren kærlighed til den Ekstra Jomfru Olivenolie og det føltes helt magisk at sidde tilbage i Danmark og i løbet af en mundfuld, blive henført tilbage til de sydlige himmelstrøg i ren nydelse.

Den er nemlig ikke bitter og samtidig har den en kraftig og intens, men sofistikeret smag.  

Den Ekstra Jomfru Olivenolie har en fantastik lys grøn farve – især den ufiltrerede Ekstra Jomfru Olivenolie – og en note, et duftstejf af nyslået græs. Den er rig på antioxidanter, hvilket kan mærkes når man får den Ekstra Jomfru Olivenolie i ren smag som herligt fornemmes lidt i halsen.

Vi anbefaler vores Ekstra Jomfru Olivenolie som krydderi og smagsforstærker på maden, eller som erstatning for andet fedt.

Den ufiltrerede olie anbefales til dressinger, ovenpå salat og til at dyppe brødet i.

Den filtrerede olie bruges også i dressinger, og er ikke så kraftig i smagen som den ufiltrerede.

Vi synes dog at vores Ekstra Jomfru Olivenolie kan bruges til det hele. Fra stegning til bagning og over i de søde retter. Kun fantasien sætter grænsen.

Tip!

Frisk krydderolie:

Brug rasperen – som du finder HER som en sidetallerken til dit måltid. Lav et lille fad ved siden af med friske pillede hvidløgsfed, delt tomat, chilli i stykker, peberfrugt i stykker, almindelige løg i både, æbler i både, eller hvad du ønsker i din friske krydder-olie.

Du kan nu raspe den smag du ønsker din personlige friske krydder-olie skal have, hælde lidt Las Arenosas Ekstra Jomfru-olivenolie over de raspede grøntsager og dyp dit brød heri.

Tilbage til blog